Onze stichting

In de koffiewereld bestaan er drie facetten die belangrijk zijn voor een perfect kopje koffie; de herkomst – het branden – het zetten.

Koffie wordt verbouwd en geplukt in landen rondom de evenaar door mensen in gezinnen zoals jij en ik. Het toeval heeft bepaald dat wij met ons gezin in Delft wonen en zij met hun gezin in Midden-Amerika, Azië of Afrika.

Tijdens onze koffiereis naar Indonesië kwamen we op een plantage ver van de bewoonde wereld. We troffen er een groep Javaanse koffieboeren en raakten, natuurlijk, in gesprek. Ondanks de verschillen in cultuur en levensstijl, werd deze ontmoeting een wake up call dat we, waar ook ter wereld, rondlopen met dezelfde issues. Daar op die koffieplantage in Indonesië kwamen we erachter dat we ons verantwoordelijk voelen om te zorgen voor onze volgende generaties en voor de aarde.

Een interessante filosofie die ze daar hanteerden is ‘wat je
(van de natuur) neemt, je ook terug moet geven’. Zo blijft er balans.
Deze filosofie hanteren we sindsdien in onze branderij.

Wij proberen terug te geven met onze koffie. Juist omdat we ons heel bewust zijn van het feit dat we resources van ‘daar’ nemen en het gebruiken voor ‘hier’, zorgen wij als Miss Morrison ervoor dat er zoveel mogelijk biologisch/fairtrade ingekocht wordt. Het liefste via een zo kort mogelijke keten waarbij onze leveranciers direct in contact staan met de koffieboeren. Waarom?

Omdat koffieboeren dan recht krijgen op een eerlijke prijs, om kennisoverdracht te stimuleren en koffieplantages (en daarmee de natuur) in balans te houden.

Met de kennis die we hebben van het branden, kunnen wij impact maken.
Wij creëren smaak.
Onze brandprofielen zijn optimaal en we hebben zelf ons ambacht eigen gemaakt.
Het grootste compliment is dat de branderij in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een plek die niet alleen voor ons, maar ook voor anderen een belangrijke (sociale ontmoetings)plek is geworden. Met onze passie, kennis en persoonlijkheid proberen we met onze branderij een plek te creëren waar koffie mensen verbindt. Miss Morrison is een begrip geworden.

En van de omzet die daarmee wordt gerealiseerd? Daar zetten we sinds twee jaar elke week een klein bedrag van opzij om terug te geven. Aan de aarde, aan dromen of een impactvol doel.

Tot zover geen verrassend verhaal. Alles wat je tot nu toe hebt gelezen, passen we in ons bedrijf al toe. Maar… we hebben een probleem. Wij als koffiebranderij, maar voor jou als koffieliefhebber is het probleem nog veel groter. De wereldwijde koffiesector verkeert namelijk in een crisis. Koffie verbouwen is niet meer rendabel voor veel kleine boeren, omdat ze niet de juiste prijs voor hun producten krijgen.

De productieprocessen die nu, voornamelijk door multinationals, wordt gehanteerd is schadelijk voor het milieu en misschien nog wel het ergste, de toenemende stijging in de consumptie betekent op lange termijn geen koffie meer.

In 2030 ontstaat er zelfs een schaarste aan kwalitatief goede koffie als er nu geen actie wordt ondernomen!
En weet je wat dit betekent? Dat deze negatieve economische en ecologische gevolgen onze komende generaties keihard raken. Oftewel, geen koffie voor Anne. 

Onze ambities voor de toekomst zijn heel simpel; met onze stichting Wereld voor alle Anne’s willen we meer impact maken met onze koffie. In de landen van oorsprong, maar ook thuis. Hier in Delft. 

Het idee van het starten van een stichting is voortgekomen uit onze persoonlijke waarden en het verlangen om een mooiere toekomst voor de generatie van onze dochter Anne te creëren. We geloven dat onze passie voor koffie hier een bijdrage aan kan zijn. Koffie verbind en hoe mooi kan het zijn als wij voor toekomstige generaties de wereld terug in balans kunnen brengen door voldoende (eerlijke en klimaat neutrale) koffieplantages in stand te houden? Dat iedereen in die keten een eerlijk stuk van de taart krijgt? En dat daarnaast de wereld van koffie een stuk transparanter wordt dan dat hij op dit moment is?

Door met kleine heldere stappen onze doelen beetje bij beetje waar maken, niet alleen daar maar ook hier. Door niet alleen juist in te kopen, maar ook in Delft een gedeelte van de koffieomzet terug te laten vloeien aan de Delftse Anne’s die dromen en ambities hebben die ze wellicht (nog) niet kunnen bereiken. Vaak is een klein (financieel) duwtje wat tot grote prestaties kan leiden.

Grootse dromen beginnen met het nemen van kleine stappen.

Met eerlijke koffie willen we bedrijven bereiken, omdat we met volumes pas echt het verschil kunnen maken. Met Miss Morrison hebben we de infrastructuur om deze volumes te realiseren.
Ben jij degene die toekomstige generaties wil inspireren en de koffiesector uit haar crisis wil halen, simpelweg door een eerlijk kopje koffie te drinken??

Neem contact met Martin op (tel: 06-28480495). Hij vertelt je graag meer over onze missie en wat jij kunt betekenen voor de Wereld voor alle Anne’s.