Wereld voor alle Anne’s

In juni lieten we Delft even schrikken met onze mededeling dat we betreft Miss Morrison klaar zijn met onze doelen. Gelukkig niet lang, want na alle appjes, telefoontjes en bezoekjes aan de branderij konden we iedereen geruststellen met het feit dat we met Miss Morrison onze doelen er de afgelopen jaren snel doorheen hebben gejaagd, maar dat dit niet betekent dat we stoppen. ‘Dream big’ is nog steeds voor ons van toepassing.

Onze ambities voor de toekomst zijn heel simpel; we willen nog meer impact maken met onze koffie. In de landen van oorsprong, maar ook in Delft. We gaan dit doen met onze nieuwe stichting, Wereld voor alle Anne’s.

In de koffiewereld bestaan er drie facetten die belangrijk zijn voor een perfect kopje koffie; de herkomst – het branden – het zetten.
Koffiebonen komen van de koffiebes, die groeit aan een plant in landen rondom de evenaar. Hier wordt koffie verbouwd en geplukt door mensen in gezinnen zoals jij en ik. Het toeval heeft bepaald dat wij met ons gezin in Delft wonen en zij met hun gezin in Midden-Amerika, Azië of Afrika.

Tijdens onze koffiereis in 2016, naar Indonesië, kwamen we op een plantage ver van de bewoonde wereld. We troffen er een groep Javaanse koffieboeren en raakten, natuurlijk, in gesprek. Ondanks de verschillen in cultuur en levensstijl, werd deze ontmoeting een wake up call dat we, waar ook ter wereld, rondlopen met dezelfde zorgen.
Daar op die koffieplantage in Indonesië kwamen we erachter dat we ons verantwoordelijk voelen om te zorgen voor onze volgende generaties en voor de aarde.

“Een interessante filosofie die de Indonesische koffieboeren hanteerden is ‘wat je (van de natuur) neemt, je ook terug moet geven’. Zo blijft er balans. Deze filosofie hanteren we sindsdien in onze branderij.”


Wij proberen terug te geven met onze koffie. Juist omdat we ons heel bewust zijn van het feit dat we resources van ‘daar’ nemen en het gebruiken voor ‘hier’, zorgen wij als
Miss Morrison ervoor dat er zoveel mogelijk biologisch/fairtrade ingekocht wordt. Het liefste via een zo kort mogelijke keten waarbij onze leveranciers direct in contact staan met de koffieboeren. Waarom?
Omdat koffieboeren dan recht krijgen op een eerlijke prijs, om kennisoverdracht te stimuleren en koffieplantages (en daarmee de natuur) in balans te houden. Daarnaast vinden wij het onwijs tof om de verhalen te horen van onze leveranciers. Hun passie voor de origine van koffie is waar wij energie van krijgen. De energie om elke batch met liefde te branden.

We weten dat wij met de kennis die we hebben van het branden, impact kunnen maken.
Wij creëren smaak. Onze brandprofielen zijn optimaal en we hebben zelf ons ambacht eigen gemaakt. Met onze passie, kennis en persoonlijkheid proberen we met onze branderij een plek te creëren waar koffie mensen verbindt.

Tot zover geen verrassend verhaal, maar… we hebben een probleem.
Wij als koffiebranderij, maar voor jou als koffieliefhebber is het probleem nog veel groter.
De wereldwijde koffiesector verkeert namelijk in een crisis.

Koffie verbouwen is niet meer rendabel voor veel kleine boeren, omdat ze niet de juiste prijs voor hun producten krijgen. De productieprocessen die nu, voornamelijk door multinationals, wordt gehanteerd is schadelijk voor het milieu en misschien nog wel het ergste, de toenemende stijging in de consumptie betekent op lange termijn geen koffie meer. In 2030 ontstaat er zelfs een schaarste aan kwalitatief goede koffie als er nu geen actie wordt ondernomen!
En weet je wat dit betekent? Dat deze negatieve economische en ecologische gevolgen onze komende generaties keihard raken. Oftewel, geen koffie voor onze dochter Anne. 

De huidige generatie kinderen die wordt geboren, daarvan is de levensverwachting 100 jaar of ouder. Door onze technologische ontwikkelingen, vervaging van grenzen en het internationale karakter van bevolkingssamenstellingen, worden toekomstige generaties opgevoed als verbonden wereldburger.
Hoe mooi kan het zijn als wij voor deze generaties de wereld terug in balans kunnen brengen door voor de toekomst voldoende (eerlijke en klimaat neutrale) koffieplantages in stand te houden? Dat iedereen in die keten een eerlijk stuk van de taart krijgt? En dat daarnaast de wereld van koffie een stuk transparanter wordt dan dat hij op dit moment is?

Grootse dromen beginnen met het nemen van kleine stappen.

Door met kleine heldere stappen onze doelen beetje bij beetje waar maken, niet alleen daar maar ook hier. Door niet alleen juist in te kopen, maar ook door een deel van de koffieopbrengst te investeren in de toekomst. Investeren in alle Anne’s die een droom hebben, ambitie of impact willen hebben op de wereld.

Wij willen onze Anne en haar generatie meegeven dat het belangrijk is om je hart te volgen in alle keuzes die je maakt en dat je daar vol overtuiging voor moet gaan. Lef en doorzettingsvermogen tonen. Vaak is een klein (financieel) duwtje wat tot grote prestaties kan leiden.

Met deze eerlijke koffie willen we grote bedrijven bereiken, omdat we met volumes pas echt het verschil kunnen maken. Dan wordt koffie een middel in plaats van een doel op zich.
En als we een start kunnen maken om Delftse Anne’s te inspireren hun dromen waar te maken, dan kunnen we dat met de juiste strategie en partners ook landelijk.

We hebben – meer dan ooit – de kennis en tools om de wereld te verkennen. Dit privilege betekent dat je het recht hebt om te ontdekken waar je kracht ligt en dat je je talenten kunt benutten. De wereld ligt aan onze voeten, maar we moeten er wel zuinig op zijn.

Ondanks dat het alweer twee maanden geleden is dat we deze bom lieten vallen, hebben we veel mooie stappen kunnen nemen. Iedereen die ons een beetje kent, weet dat we niet stil kunnen zitten.
Na onze meest kwetsbare blog ging er een wereld voor ons open. Er zijn fantastische mensen op ons pad gekomen die hun bijdrage kunnen leveren aan het doel van de stichting.

Wat hebben we de afgelopen twee maanden gedaan?? De huisstijl voor de stichting is bijna af (en we kunnen niet wachten met het logo te pronken!), de eerste samenwerkingstrajecten zijn ingezet, onze leveranciers zijn benaderd (en enthousiast) en de projecten voor het aankomende jaar staan al in de kinderschoenen.

Maar uiteraard zijn we er nog niet. We hebben jouw hulp nodig.
Waarmee? Gewoon heel simpel; met koffie drinken. We zijn op zoek naar medewerkers en bedrijven die willen bijdragen aan een mooiere wereld. Bedrijven die niet bang zijn om hun verantwoording te nemen en klaar zijn voor een goed kop koffie op tafel.
Ons doel is niet om huidige koffieleveranciers en koffiecontracten in de weg te staan, maar om impact te bewerkstelligen door kleine stapjes te nemen. Bijvoorbeeld door slechts een korte periode of wellicht op 1 machine per verdieping, koffie te leveren. Zoals de speciaal biertjes op de tap naast de reguliere pils, in je favoriete kroeg.

Werk jij bij z’n bedrijf, ben je eigenaar en ben je er klaar voor om met een nieuwe visie een betere (koffie)wereld te creëren?
Bel Martin voor een kop koffie; 0628480495