Waar komt Miss Morrison vandaan? (en waar gaat ze naartoe?)

Vandaag (2 april 2019) bestaat Miss Morrison vijf jaar. In deze serie van blogposts blikt Cisca terug. Eerder beschreef ze hoe het plan voor Miss Morrison ontstond, hoe de beginperiode aan de Voorstraat verliep en hoe ze gouden formule vond voor de grotere brander. Nu geeft ze antwoord op de meest gestelde vraag: waar komt toch die naam vandaan?

Als je mijn blogs van de afgelopen periode hebt gelezen, zal het je opgevallen zijn dat ik de ene keer ik gebruik en de andere keer over wij spreek.

Ik ben een visionair. Mijn dromen, gedachten en strategieën vormen Miss Morrison tot het bedrijf dat het nu is. Maar ik kan dit niet alleen. Vanaf het moment dat de eerste dromen over een eigen koffiezaak ontstonden, stond Martin aan mijn zijde. Hij is mijn grootste support in deze droom.

De vraag die mij in de loop der jaren het meest is gesteld, is: “Waar komt de naam Miss Morrison vandaan?” Nu kan ik hier natuurlijk een heel marketingverhaal over ophangen, maar ik hou het liever bij de waarheid 😉

In de zomer van 2010 stonden we op het punt op vakantie naar Griekenland te gaan. Koffers gepakt, klaar om naar het station van Delft te vertrekken om de trein naar Schiphol te pakken. Totaal relaxed, nog een laatste kop koffie aan de keukentafel. De naam popte op en uit het niets zei ik tegen Martin: “Als ik ooit een eigen koffiezaak begin, moet het Miss Morrison heten.” Het gebeurt vaker dat ik zomaar mijn hersenspinsels uitspreek. Martins standaardreactie is dan dat hij begint te lachen. Niet glimlachen, maar voluit lachen. Alsof iemand je recht in je gezicht uitlacht. Ik weet, nu we 14 jaar samen zijn, dat dit niet het geval is, maar als je voor het eerst getuige bent van dit tafereel kan ik me voorstellen dat het vreemd overkomt.

Nadat hij is uitgelachen, komt standaard de vraag: ‘Hoezo?” Vervolgens probeer ik met alle rationele redenen, mijn intuïtieve impulsen te beargumenteren. Dat werkt nooit. Intussen weten we dat als ik een ingeving heb, deze vaak goed is.

We namen we een trein later naar Schiphol om eerst de hosting van missmorrison.nl vast te leggen. Tijdens deze vakantie kwamen de eerste hersenspinsels op een kladpapiertje. De jaren erna bleef ik dromen van een eigen koffiezaak, maar ik kwam pas echt in actie in de zomer van 2013. Mijn ondernemingsplan en alle kansen die op mijn pad kwamen, vielen samen. De reis die volgde heb ik de afgelopen weken met je gedeeld.

Ideeën, hersenspinsels of hoe je ze ook wilt noemen, poppen nog steeds regelmatig op. Ik spreek ze nu gewoon uit. Zonder twijfel en vooral zonder ze te rationaliseren. Martin lacht er nog steeds om, maar zegt nu vaak ook dat ik het even moet opschrijven, voor ik ze weer vergeet.

Waar de naam vandaan komt? Daar heb ik nog steeds geen goed verhaal op. Het doet er ook niet toe. Miss Morrison is in mijn leven gekomen en tot leven gewekt door mijn dromen en door mijn emotie rondom koffie. Door mijn visie over hoe ik wil dat de wereld zou moeten zijn. Over hoe ik zou willen dat we als mensen met elkaar omgaan. Ik kan alleen maar hopen dat we de wereld in de toekomst niet meer claimen, maar dat we ons realiseren dat we de wereld met elkaar delen. En dat we daar verantwoording voor dragen. Dat begint met kleine stapjes. Die kunnen we bespreekbaar maken met een goed kop koffie op tafel. Thuis, op het werk of bij ons in de branderij.

Waar Miss Morrison mij brengt en waar ik over vijf jaar sta? Geen idee. Wie de aankomende vijf jaar aan mijn zijde staat, moge duidelijk zijn.

Xx Cisca

PS: Dankzij ons team is Miss Morrison wat het is.
Mieke, die altijd met een luisterend oor en haar creativiteit klaarstaat voor iedereen die de Voorstraat binnen komt lopen. Zij is de echte kracht binnen ons bedrijf.
Omar, die de afgelopen vier jaar ervoor heeft gezorgd dat de administratie op orde is en nooit klaagt over zijn steeds maar wisselende werkplek of takenpakket. Van de studeerkamer bij ons thuis naar de loods, via vele omwegen. Ophalen van groene bonen, sjouwen van koffiebalen, klussen of verhuizen? Hij doet het zonder klagen.
Ruben, die pas écht wakker wordt na zijn eerste kop koffie, maar met zijn vrolijke lach en muzikale kennis ervoor zorgt dat de vaste klanten zich op zaterdag thuis voelen.
En tenslotte Lars. Hij durft het aan om onze vastgeroeste en veilige gewoontes een opdonder te geven. Het is heel spannend om hem een kijkje te geven in de ziel van ons bedrijf, maar het is ook een hele een verademing om hem erbij te hebben.

Ons team begrijpt Miss Morrison. En daarmee ons. We kijken uit naar de volgende vijf jaar!