Recept: salade met koffiesaus

Heb jij al bedacht wat je tijdens het kerstdiner op tafel gaat zetten? Bij ons staat er eerlijk gezegd nooit iets ingewikkelds op tafel. De dagen voor Kerst zijn altijd heel erg druk en er is weinig tijd om uitgebreid boodschappen in huis te halen.

Dit recept voor de salade met eendenborst filet, vijgen, walnoot kruim en koffiesaus dat Renske van Buren vorig jaar speciaal voor ons maakte komt dan heel goed van pas; in een handomdraai te maken, vers en… bereid met koffie!

We delen het recept graag met je. Enjoy! Komt ie:
Voor een salade van 4 personen heb je nodig:

–   100 g veldsla
–   2 pakje gerookte eendenborst filet
–   4 verse vijgen
–   Olijfolie extra vierge

Voor de saus:
–   1 el boter
–   1 sjalot, fijngesneden
–   1 teen knoflook, fijngesneden 200 ml wildfond
–   1 el rode wijn azijn
–   1 el koffiebonen (gebruik onze nieuwe kerstkoffie of de Miss Morrison’s favorite voor een krachtige koffiesmaak.
Liever iets milder?? Brazilië Santos is ook erg lekker!
–   5 zwarte peperkorrels
–   2 laurierblad
–   2 kopjes gezette koffie (je hebt ongeveer 200 ml nodig)
–   1-2 el maple syrup

Voor het walnoot kruim:
–   20 gr walnoten, fijngehakt
–   10 gr panko broodkruim
–   1 el boter
–   Peper en zout

Zo maak je het…
Verwarm een kleine koekenpan en laat de boter voor het walnoot kruim smelten. Voeg de walnoten en het panko broodkruim toe. Bak in een paar minuten mooi goudbruin, breng op smaak met peper en zout en zet apart om af te koelen.

Haal de eendenborst filet alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwijder eventueel de vetlaagjes die aan de plakjes zitten.

Laat 1 el boter smelten in een sauspannetje en voeg de fijngesneden sjalot en knoflook toe, laat dit aanfruiten tot het glazig is. Blus af met de rode wijnazijn en wacht tot dit verdampt is, voeg dan de koffie, wildfond, koffiebonen, peperkorrels en laurierblad toe. Voeg ook een eetlepel maple syrup toe. Proef de saus even tussendoor, te zuur? Voeg nog een eetlepel maple syrup toe. Laat het geheel zo’n 15 minuten zachtjes inkoken. De saus moet ongeveer voor de helft ingekookt worden.

Giet de saus door een zeef in een ander pannetje. Breng nog als laatst, als dit nodig is, verder op smaak met peper en zout.

Is de saus nog er dun, dan kun je hem binden door de eetlepel bloem en boter met elkaar te mengen en rustig door de saus te roeren. Begin met een klein beetje van het mengsel en laat dit even doorkoken. Mocht het niet genoeg effect hebben voeg je nog wat toe. Blijf ondertussen wel roeren om klontjes te voorkomen! Laat de saus iets afkoelen voordat je gaat opdienen.

Verdeel de veldsla over de 4 borden. Snijd de vijgen in partjes; verdeel 1 vijg per bord. Verdeel ook de eendenborst filet plakjes over de borden. Drizzle er een beetje olijfolie over en maak af met wat peper en zout en het walnoot kruim. Doe de koffiesaus in een mooi schenkkannetje en dien op. Aan tafel kun je de saus over de salade gieten.

Eet smakelijk! 🙏