
Onze beste koffie ooit, tot nu toe.
“Dit is de beste koffie tot nu toe.”
“Ooit?”
“… Ja, ooit!”
Onze nieuwe Panama koffie heeft Martin’s all time favorite, de Colombia Huila, van zijn troon gestoten. En hij heeft gelijk, want de Panama Lerida is dankzij haar fluweelachtige karakter een fantastische koffie!
De koffie, afkomstig van de Panama Lerida Estate, is een van de oudste koffieboerderijen in Panama en in handen van de families Chiari en Amoruso. Zij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om een evenwicht te vinden tussen een verplichting tot commerciële belangen en een verplichting om het milieu te beschermen. Lerida Estate is een prachtig natuurreservaat met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.
De Panama Lerida is een Geisha (spreek je uit als Gesha) koffie. Een variëteit van arabica koffie die in de koffie wereld die wordt beschouwd als een van de beste variëteiten. Geisha koffie staat bekend om haar prachtige smaakpallet en fluweelachtig karakter.
De Panama Lerida is een koffie die op 1600-1800 meter boven zeeniveau wordt geteeld, gewassen en in de zon gedroogd. Een rijke, delicate koffie met tonen van amandel en fruit.
Zodra we een nieuwe koffie binnen krijgen, gaan we secuur te werk. Dat begint al bij de inkoop. Ik wil altijd achtergrondinformatie over de koffie. Waar komt de koffie vandaan? Wat is het smaakprofiel van de koffie? Heeft de boer een eerlijke prijs gekregen? Zijn ze tijden het groeiproces goed voor moeder Aarde geweest? Hoe is de koffie verwerkt? Het liefste bel ik persoonlijk met de boer die de koffie verwerkt heeft om het profiel samen door te spreken, maar gelukkig (voor mijn leveranciers) is mijn talenknobbel niet onwijs ontwikkeld en kom je in de landen van herkomst niet ver met Engels.
Zodra de koffie op de pallet in onze loods aankomt, begint het feestje pas echt! Van tevoren heb ik een profiel in gedachten, maar deze wordt pas echt bepaald zodra de zak open gaat. De geur van groene bonen zegt zoveel! De versheid, de ‘scherpe’ tonen die erin zitten (of juist niet), de kleur, de grootte van de bonen, de regelmatigheid (of onregelmatigheid) bepalen het definitieve profiel. In batches van 3 kilo worden de bonen op de Voorstraat gebrand. Zodra de koffie in de trommel zit, krijg je de bevestiging of je het profiel juist hebt bepaald. En dan… drie dagen wachten totdat de koffiebonen tot rust zijn gekomen en de smaken tot z’n recht zijn gekomen. Heel eerlijk?? Die drie dagen halen we vaak niet eens. Vaak zijn we zo ongeduldig, dat we de koffie eerder proeven. Ook bij de Panama.
Dus zodra Martin de legendarische woorden uitsprak dat de Panama de beste koffie ooit was, wist ik dat we een prachtige koffie voor de feestdagen in huis hebben.
Het kerstdiner is bij ons thuis nog niet bepaald, maar ik weet wel dat we dit jaar niet heel veel moeite hoeven te doen voor het dessert. Dat wordt een ‘gewoon’ kopje koffie met, misschien, een lekker stukje chocolade. Over de zetmethode ben ik nog niet uit. Waarschijnlijk wordt het een Chemex koffie, maar misschien halen we ook wel onze mooie ouderwetse syphon uit de kast. Waarschijnlijk geldt voor dit, hetzelfde als met de groene bonen; veel voorpret, maar het feestje gaat pas echt beginnen, zodra de koffie uit de kast komt.
Fijne kerstdagen!
Xx Cisca