COLUMN CISCA: SPECIALTY KOFFIE UGANDA ZOMBO CULAMUK

In mijn vorige blog heb ik mijn kijk op de supply chain van koffie gegeven. Een kleine glimp van waar we al jaren mee bezig zijn; ervoor zorgen dat er meer transparantie in de keten komt, dat boeren meer waardering krijgen voor hun producten en vooral… dat er een balans komt in het verdienmodel van het product waar wij zo van houden.
Gelukkig komen er bij Miss Morrison in de loop der jaren vaste klanten die juist om deze reden hun koffie bij ons kopen (en natuurlijk om de fantastische smaak ☺️) en dus kwamen er weer mooie reacties binnen op mijn column. Dankjewel daarvoor!

En natuurlijk kan ik mededelen dat we de aankomende maand weer een hele mooie specialty koffie hebben! Want de Uganda Zombo Culamuk is weer zo’n pareltje van de heren van This Side Up!
Deze koffie komt uit een regio waar in 2018 is Zombo Coffee Partners is opgericht door Andy & Jason. Ze hebben een hele duidelijke toekomst voor ogen hadden voor de drie belangrijkste problemen waarmee boeren in de Zombo-regio worden geconfronteerd: gebrek aan infrastructuur, slechte kwaliteit en geen toegang tot de markt.
Hoe ze dit doen? Boeren onafhankelijk maken van het systeem door telers een prijs boven de marktprijs te bieden voor hun koffiebessen EN een kwaliteitsbonus te betalen. Daarnaast helpen ze boeren door technische kennis en verwerkingshulp te bieden, waardoor de kwaliteit beter en stabieler wordt. In de afgelopen jaren begonnen de resultaten zich te verspreiden en te manifesteren. Doordat de kwaliteit van de koffie verbetert, verbetert ook het levensonderhoud in dit verwaarloosde deel van de wereld en zien boeren nu een toekomst voor het onderwijs van hun kinderen.

Met dit soort kwaliteitskoffie is het eigenlijk altijd weer een feestje om brandprofielen te creëren. De geur van verse groene koffiebonen komt je tegemoet bij het openen van de jute zak. Denk daarbij aan vers gemaaid gras… een hooi achtige geur die reuk direct triggeren en een kriebel in je neus achterlaten. En iedereen die ooit op een koffieplantage is geweest, reist in herinnering direct terug naar de meest exotische oorden waar koffie mag groeien.
Deze prachtige koffie heb ik samen met Ramon ontwikkeld als medium roast en hebben we helemaal in balans gebracht door ons te focussen op de volle, ronde koffiesmaak en de tonen van abrikoos. De body van deze koffie is romig van smaak!

Vanaf vandaag staat deze koffie op de webshop en vanaf zaterdag heeft Mieke de koffie op de silo.
En zijn er koffies die je graag eens wilt ontdekken? Laat het ons gerust weten! We gaan graag met je op reis om nieuwe specialty koffies te ontdekken, ontwikkelen en te proeven.

Liefs Cisca