
Local economy
Er wordt tegenwoordig veel geschreven en gesproken over ‘local economy’. Het lijkt wel alsof, zodra we woorden in het Engels gaan uitspreken, het net even wat hipper of interessanter klinkt, maar als je goed naar de betekenis van het woord kijkt, is het eigenlijk heel old skool.
In een wereld waar je alles direct online kunt vinden, het bestelproces je zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt en online aanbieders er alles aan doen om het product de volgende dag bij jou thuis te bezorgen, is het voor zelfstandig ondernemers niet altijd makkelijk om overeind te blijven staan. Toch vind ik dat er 1 ding is dat ons altijd zal onderscheiden van de online massa en multinationals; de aanwezigheid in de buurt. De mogelijkheid die wij bieden om even binnen te wandelen voor je (dagelijkse) boodschappen en om daarbij een gezellig praatje te maken. Persoonlijke aandacht voor je klant.
Als ondernemers onder elkaar, heb je de mogelijkheid en de verantwoording om het buurtgevoel te versterken. Door samen te werken, elkaars producten te gebruiken of gewoon heel simpel; elkaars naam noemen.
Met Miss Morrison werken we vanaf het begin zoveel mogelijk samen met ondernemers uit de buurt of uit Delft. Vijf jaar geleden toen we druk aan het klussen waren, kwam Ray (Ray Brandstore) voorbijlopen. Hij vroeg; ‘Wat ga jij hier doen?’. We raakten aan de praat en sindsdien krijg je bij hem een espresso op het moment dat je bij hem een spijkerbroek gaat passen. Onze melk komt bij Boerderijzuivel vandaan, onze ontwerper zit gevestigd op de Oude Delft en sinds begin dit jaar zijn we zelfs een officieel Royal Delft verkooppunt.
We zijn trots op onze stad en vertegenwoordigen daarom graag onze collega-ondernemers (en andersom vertegenwoordigen zij ons natuurlijk ook).
Met de branderij op de Faradayweg hebben we geleerd dat het niet anders is. Ook hier is samenwerken met ondernemers om ons heen het meest krachtig.
Vorig jaar raakten we in gesprek met Stefan, vestigingsdirecteur van Makro Delft. Het was een interessant gesprek, omdat het voor ons weer een bevestiging was dat ook grote bedrijven de kansen zien van local economy. De echte ondernemers, die niet alleen kijken naar de kansen van nu, zien de kansen van de toekomst. Lokaal samenwerken is op meerdere fronten interessant. Geldstromen blijven in je eigen stad, je werkt aan duurzame groei, innoveren gaat sneller en misschien nog wel het meest interessant; ondernemers maken een statement. Een statement dat kleine bedrijven en grote multinationals samen kunnen werken. We hebben elkaar nodig. Om het contact te maken met je klant en om impact te maken.
Ik weet zeker dat bij een sterke stad, een sterke lokale economie hoort. Tijdens het gesprek met Stefan werd een zaadje geplant voor onze samenwerking die vanaf vandaag een feit is: we hebben een eigen Miss Morrison koffie stelling bij de Makro Delft. De stelling is ontworpen en gemaakt door de meubelmakerij bij ons in de straat; KNE+.
Aanstaande donderdag organiseren we een koffieproeverij voor de klanten van de Makro. Om contact te maken, het gesprek aan te gaan en impact te maken. We kijken uit naar deze nieuwe samenwerking.
Xx Cisca
PS: Ik heb de gemeente Delft niet genoemd in dit verhaal, maar ook zij hebben een belangrijke rol bij het lokaal samenwerken. Als ondernemer mogen we blij zijn met onze gemeente. Wat ik zelf merk is dat ze open staan om met ondernemers samen te werken, toegankelijk zijn en misschien wel het allerbelangrijkste; ze zijn aanwezig in de stad. Niet alleen onze burgemeester, maar ook wethouders en accountmanagers kom je tegen bij netwerk evenementen of gewoon op straat. En volg je onze burgemeester al op social media? Het belang hiervan moeten we niet onderschatten. Ook hier geldt dat het eigenlijk heel simpel is; contact maken zorgt ervoor dat je impact kunt maken.