
Een zeldzame vondst
In 2015 hadden we deze koffie voor het eerst. Een zeldzaamheid. Een koffie die we ruim van tevoren moesten reserveren om ‘m na de oogst in huis te kunnen hebben. Na het reserveren begon de onzekerheid; zouden we de balen wel… of niet binnenkrijgen??
Zodra we de balen vanuit onze achterbak naar onze kelder hadden gesjouwd en de eerste branding een feit was, begon het pas echt. Want hoe zou de oogst dit jaar zijn? En kwamen alle bijzondere zoete tonen van vanille sterk naar voren, of zou de amandel overheersen?
Wat elk jaar hetzelfde is, zijn de uiteenlopende reacties op deze mooie koffie en het leukste is dat iedereen er wel wat van vindt. Daar kunnen we niet omheen. De één vind de koffie fantastisch en voor de ander is dit niet onze mooiste specialty koffie.
We hebben het natuurlijk over de Cuba Serrano.
Een koffie waar we blij van worden zodra deze beschikbaar is op de lijst, maar waarvan het feest pas echt begint zodra deze in huis is.
Tot nu toe is het elk jaar gelukt om deze mooie koffie in huis te halen. Om eerlijk te zijn is het tegenwoordig het niet meer zo moeilijk om de koffie te bemachtigen, maar de mystiek die om deze koffie hangt, die blijft. Om dat bijzondere gevoel te behouden kopen we één keer per jaar een paar balen van deze koffie in.
Voor iedereen die de Cuba de afgelopen jaren heeft gemist, nog even wat achtergrondinformatie over deze koffie.
De eerste koffieplantage verscheen in 1748 in Cuba, maar de grotere teelt begon in 1789 door Franse koffieboeren. De boeren hadden een brede kennis van landbouw en verwerking op het gebied van koffie, maar de samenstelling van de grond was ideaal en zorgde voor een intensieve ontwikkeling voor de koffieteelt.
Het eiland Cuba produceert alleen arabica koffie in voornamelijk drie gebieden van het eiland (oostelijk, westelijk en centraal gebied). Cuba produceert elk jaar een relatief klein volume koffie. De Cuba Serrano Levado koffie is een gewassen koffie, wat betekent dat de smaak eigenschappen van de boon maximaal bewaard zijn gebleven. Tijdens het branden ontwikkelen zich de zoete tonen van vanille en amandel, terwijl de koffie z’n milde karakter behoudt.
Uiteraard als filter geschikt, maar het allerlekkerste (tenminste, dat vind ik) als espresso. Dan is het net een klein koffie bonbonnetje!
Martin heeft de koffie voor deze week in de planning om te branden, dus het goede nieuws is dat niemand hoeft te wachten. Aanstaande zaterdag hebben we de koffie beschikbaar op de Voorstraat en met een beetje mazzel ook op de espressomolen…
PS: Voor degene die niet in de gelegenheid zijn om langs te komen; uiteraard is de Cuba beschikbaar in onze webshop.