COLUMN CISCA: TRUE PRICING

Met grote ergernis heb ik de afgelopen weken het verhaal van ’true pricing’ gelezen. Ik zal je het hele verhaal besparen en je de korte versie geven: AH (jaja, die hele grote jongen…) heeft een experiment lopen waar klanten op drie verschillende locaties in het land voor twee prijzen kunnen kiezen als ze hun kop koffie afrekenen: de prijs die ze normaal betalen en de ’true price’. Dit is de normale winkelprijs plús sociale- en milieukosten in de hele keten van een product. Klanten krijgen zo inzicht in de ’true price’ en kunnen op basis hiervan makkelijker duurzamere keuzes maken.

Ja, dat lees je ook echt goed; plus sociale- en milieukosten. Albert Heijn wil met dit experiment de bewustwording over sociale- en milieukosten vergroten, helpen bij het maken van duurzamere keuzes en leren wat klanten ervan vinden. Geloof mij; met de winst die ze over dit kopje koffie maken, kunnen ze makkelijk zelf 8 cent per kopje afstaan om hun eigen missie te funden, i.p.v. inspelen op het sentiment van de consumenten die ervoor op te laten draaien. Gewoon met een hele simpele doelstelling; zelf verantwoording nemen voor een betere, schonere wereld.

Gelukkig hoeven we niet met dit soort partijen samen te werken en hebben we als consument ook de keuze om dit ‘eerlijke’ kopje koffie van AH over te slaan. Want onze winnaars die al jaren strijden voor ’true pricing’ (en waar we al bijna 10 jaar mee mogen samenwerken) zijn de heren van This Side Up, onze groene bonen leverancier. Ook nu hebben we weer een prachtige specialty koffie, Uganda Zombo Culamuk, die eraan zit te komen.

In 2018 is Zombo Coffee Partners opgericht door Andy & Jason die een duidelijke toekomst voor ogen hadden die een oplossing moest bieden voor de drie belangrijkste problemen waarmee boeren in de Zombo-regio worden geconfronteerd: gebrek aan infrastructuur, slechte kwaliteit en geen toegang tot de markt. Hoe ze dit doen? Boeren onafhankelijk maken van het systeem door telers een prijs boven de marktprijs te bieden voor hun koffiebessen en een kwaliteitsbonus te betalen. Het resultaat? Doordat de kwaliteit van de koffie verbetert, verbetert ook het levensonderhoud in dit verwaarloosde deel van de wereld en zien boeren nu een toekomst voor het onderwijs van hun kinderen.

Eigenlijk best simpel, vind je niet??… En het leukste?? Kies je voor deze koffie? Dan hoef je bij ons niet te kiezen om een vrijwillige bewustwordingskosten te betalen. Ook niet een paar cent extra. Want wij kiezen namelijk ‘gewoon’ voor deze koffie, omdat we de verantwoording willen nemen voor een betere en mooiere (koffie)wereld.

Lieve mensen, ik blijf het zeggen; koop lokaal en kijk je lokale barista (of andere ondernemer) in de ogen. Dan weet je tenminste echt waar je voor betaalt.

Liefs Cisca