Als we onze dromen willen blijven volgen, moeten we loslaten.

‘Werk je nog wel?’, vroeg een vaste klant vorige week. Het is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Ik vind de vraag heel vervelend, maar eerlijk gezegd begrijp ik ‘m wel.
Op de Voorstraat zie je mij niet meer zo vaak. Mieke neemt de verkoop van verse bonen en het maken van een lekker kopje koffie voor haar rekening. Op zaterdag is Ruben het vaste gezicht, samen met Martin. Mij zie je zelden en als ik er ben, is iedereen verbaasd dat ik er ben.
Aan de voorkant lijkt het alsof ik minder aanwezig ben, maar de realiteit is dat ik nog nooit zo hard heb gewerkt aan Miss Morrison.

Op de Faradayweg ben ik samen met Martin keihard aan het werk om koffie als versproduct op de kaart te zetten. Intussen is Delft niet meer alleen ons werkgebied, maar verkopen we onze bonen ook op andere plekken in het land. En wat heel weinig mensen weten, is dat onze kennis over koffiebranden inmiddels wereldwijd (!) wordt verspreid.  Vooral op dat laatste ben ik freaking proud! Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar; de Miss Morrison methode van koffiebranden.

Onze dromen veranderen dan ook langzaam, maar onze ambities voor de toekomst blijven heel simpel; we willen (nog meer) impact maken met onze koffie met een bedrijfsvoering die bij onze persoonlijke normen en waarden passen.

We willen nog meer focus leggen op betere koffie. In Delft, in Nederland, maar we onderschatten ook zeker niet onze mogelijkheden om wereldwijd de juiste kennis aan koffiebranders aan te leveren, zodat ook zij impact kunnen maken met hun koffie.
Kortom, ‘Dream big’ is nog steeds voor ons van toepassing.

‘Leuk…’, zei iemand tegen mij. ‘Al die ambities, maar hoe ga je die ballen allemaal hoog houden?.’
De realiteit is dat het ons niet lukt om al die ballen hoog te houden. We hebben twee zaken; één branderij met winkel op de Voorstraat en een branderij op de Faradayweg. We werken zes, soms zeven dagen in de week om alles draaiend te houden en het wordt steeds lastiger, want we blijven groeien.
En begrijp mij niet verkeerd; die groei is fantastisch! Het betekent namelijk dat onze verse koffie wordt gewaardeerd. Oftewel; onze droom om koffie als versproduct op de kaart te zetten, daarmee timmeren we aardig aan de weg. Je hoort ‘m waarschijnlijk al aankomen, de ‘maar…’.

De vraag die bij ons steeds vaker ging knagen is; worden we nog wel blij van wat we doen? Elke ochtend vroeg opstaan, keihard werken, een gezin draaiend houden, in de avond nog wat uurtjes doortikken op je laptop en tussendoor proberen tijd vrij te maken voor familie en vrienden.

Het eerlijke antwoord daarop is dat we nog steeds met veel liefde opstaan om Delft te voorzien van de meest verse koffie, maar dat we op een gegeven moment niet vrolijker worden van het keiharde werken. En blij met onze eigen zaak evenmin. Hoe leuk onze business en de mensen die we ontmoeten ook zijn, we realiseren ons dat als er geen balans in zit, alles op een gegeven moment tegen gaat staan.
Een bevriende onderneemster zei afgelopen zomer tegen mij; ‘Op de Voorstraat ben je begonnen, maar omdat iets je droom was, betekent niet dat het altijd je droom moet blijven. Je mag ook nieuwe dromen hebben, Cis.’
Ze sloeg de spijker op z’n kop.

Ken je dat gevoel? Dat je weet dat je een keuze moet maken als je verder wilt groeien. Dat je in je hart weet wat de beste keuze is, maar dat het heel comfortabel is om nog even te blijven hangen in de emotie, omdat je dan nog even geen keuze hoeft te maken. Die opmerking van haar, heeft mij de hele zomer achtervolgt.
Pas vorige maand kon ik mijzelf toestaan om los te laten. Afscheid te nemen van oude dromen.

Wij worden heel blij van koffiebranden en het delen van onze kennis. Op de Faradayweg liggen deze kansen en dus hebben we besloten om nog maar 1 dag per week open te gaan met de winkel op de Voorstraat. We zijn vanaf januari in de binnenstad alleen nog maar open op zaterdag.

Voor ons is dit een hele grote stap, maar in ons hart worden we heel erg blij van de gedachte dat we nog veel meer kunnen doen waar we goed in zijn; koffiebranden.

En in de essentie verandert er niets. We blijven de beste koffie van Delft branden en verkopen.
Alleen zijn we nog maar 1 dag per week op de Voorstraat aanwezig.

De Voorstraat heeft ons geholpen om te groeien tot wie we nu zijn, maar we voelen heel sterk de behoefte om onze missie breder uit te dragen.

Ik weet dat sommige mensen er even moeite mee zullen krijgen dat we er op woensdag, donderdag en vrijdag niet meer zijn voor een kop koffie of verse bonen. Geloof mij, die gedachte alleen al heeft een zware overweging gehad onze besluitvorming. Maar we kunnen er niet omheen. Als we onze dromen willen volgen, moeten we ook kunnen loslaten.
Gelukkig zijn er in Delft heel veel andere leuke plekken waar je koffie kunt drinken en dat heeft er ook voor gezorgd dat we weer andere kansen hebben gezien.

Natuurlijk hebben we een oplossing voor het feit dat we straks minder open zullen zijn. Een hele toffe oplossing, die kansen biedt waar we heel blij van worden. We kunnen er nog niet te veel over verklappen, maar we blijven er natuurlijk wel voor zorgen dat Miss Morrison koffie in Delft vertegenwoordigt blijf…

Xx Cisca